UDRUGA "HEPATOS RIJEKA" NA STRUČNOM SIMPOZIJU POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA HIV/AIDS-A NA KLINICI ZA INFEKTIVNE BOLESTI "DR. FRAN MIHALJEVIĆ" U ZAGREBU

01. prosinca 2017. u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ održan je stručni simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana HIV/AIDS-a. Simpoziju su prisustvovali i predstavnici udruge Hepatos Rijeka.
 
Simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana HIV/AIDS-a organizirali su Hrvatski liječnički zbor, Referentni centar za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a i Hrvatsko društvo za putničku, tropsku i migracijsku medicinu HLZ-a.
 
Punu dvoranu pozdravio je voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, prof.dr.sc. Josip Begovac, dr. med., a u uvodnom dijelu prisutne stručnjake pozdravili su i prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr. med., v.d. ravnatelja Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Dunja Skoko-Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravstva.
 
Program simpozija:
T. Nemeth-Blažić: Epidemiologija HIV infekcije u Hrvatskoj i svijetu
D. Skoko: Nacionalni program prevencije HIV-infekcije u Hrvatskoj od 2017. do 2022.
J. Begovac: Antiretrovirusno liječenje 2017.g.
M. Trupković, S. Židovec Lepej: Prevalencija primarne rezistencije na antiretrovirusne lijekove u osoba s recentnom i kroničnom HIV - infekcijom u Hrvatskoj 2014. i 2015. godine.
M. Ajduković, W. Luntchum, D. Lukas, Š. Zekan, J. Begovac: Spektar AIDS-indikatorskih bolesti u osoba koje su se uključile u skrb u Hrvatskoj u razdoblju 2001. do 2015.g.
Z. Dominković: HIV i MSM: Kako do nula novih infekcija?
M. Erceg: Suradnja civilnog društva i zdravstvenog sustava u kontinuumu HIV skrbi.
 
Tatjana Nemeth-Blažić, dr.med. (HZJZ) uvodnim se predavanjem osvrnula na epidemiologiju HIV infekcije u Hrvatskoj i svijetu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od prvih zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om u Hrvatskoj 1985. godine do kraja listopada 2017. godine ukupno su registrirane 1521 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega je 496 oboljelo od AIDS-a. U navedenom su razdoblju 262 osobe umrle. U posljednjih 5 godina prosječno se godišnje prijavljuje 95 novih slučajeva HIV infekcije, a 2017. godine je do kraja listopada zabilježeno 85 novih HIV infekcija. Ovi podaci i dalje, prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svrstavaju Hrvatsku u zemlju s niskom razinom epidemije. Broj novootkrivenih oboljelih od AIDS-a stagnira, broj smrti uslijed posljedica AIDS-a je u opadanju no uočava se blagi trend porasta godišnjeg broja prijava slučajeva HIV infekcije, što se dijelom može objasniti većim obuhvatom testiranjima na HIV u centrima za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje u institucionalnoj mreži HIV savjetovališta te testiranjem u društvenoj zajednici. Najčešći put prijenosa HIV infekcije u Hrvatskoj je spolnim odnosom bez zaštite. HIV infekcija je koncentrirana u ključnim skupinama s povećanim rizikom od infekcije HIV-om. U Hrvatskoj su to muškarci koji imaju spolne odnose s osobama istog ili oba spola (MSM) (u 2017. 90%) te heteroseksualni put prijenosa (u 2017. 8%). Posljednjih godina bilježi se porast udjela MSM skupine u kumulativnom broju zaraženih HIV-om kao i porast udjela u novodijagnosticiranim HIV infekcijama, što je trend i u Europi. Heteroseksualni i vertikalni prijenos (s majke na dijete) te prijenos injektiranjem droga tijekom posljednjeg desetljeća pokazuju stacionarno stanje, ili blagi pad.