MJESEC BORBE PROTIV HEPATITISA i Svjetski dan hepatitisa (28. srpnja 2017.)

Svjetski dan hepatitisa se svake godine u svijetu obilježava 28. srpnja, na dan koji je odabran u čast rođendana profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa. Kao i svake godine obilježavanju ovog datuma svojim aktivnostima pridružit će se i udruga „HEPATOS RIJEKA„. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO, engl. World Health Organization – WHO) uvrstila je ovaj dan među jedina četiri službena svjetska dana posvećena pojedinačnoj bolesti pa se on svake godine u svijetu i u Hrvatskoj obilježava brojnim događanjima i aktivnostima. Cilj mu je podignuti svijest javnosti, osoba pod povećanim rizikom te zdravstvenih djelatnika i ukazati na javnozdravstveni značaj virusnih hepatitisa, prvenstveno virusnih hepatitisa B i C, s njima povezane rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja, uključivanja u skrb i liječenja te iskazivanja podrške oboljelima.
Ove su godine aktivnosti u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016 –2021 koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje: smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 %, smanjenje smrtnosti za 10 %, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30 % i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.
Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje provedbe programa cijepljenja protiv hepatitisa B, prevencije prijenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja šteta za osobe koje injektiraju droge, poboljšanje sigurnosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.
Ovogodišnji slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana hepatitisa 2017. g. jest i odvija se kroz kampanju  „Eliminiraj hepatitis – pokaži svoje lice“ (Eliminate hepatitis – show your face campaign), smjernice su i nacionalne kampanje u Hrvatskoj:
-Informirajte se o hepatitisu  – jeste li u riziku?
Virusni hepatitisi zahvaćaju oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta i svatko može biti u riziku, a neke skupine izložene su većem riziku
Informirajte se o hepatitisu – testirajte se dobrovoljno, anonimno i besplatno svaki četvrtak od 13.00 do 15.00 h u prostoru naše udruge (Blaža Polića 2/III , Rijeka – iznad studentskog restorana INDEX) u Centru za dobrovoljno besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na hepatitis B, C i HIV u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (odjelima epidemiologije i mikrobiologije).
Procjenjuje se da 95 % osoba u svijetu koje žive s virusnim hepatitisom to ne znaju. S obzirom da infekcija često izaziva vrlo blage simptome ili ih uopće nema, testirajte se ako ste bili izloženi riziku.
Informirajte se o hepatitisu – tražite liječenje
Preko 90 % osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti potpuno izliječene u roku od 3-6 mjeseci, a odgovarajuće liječenje hepatitisa B i C može spriječiti razvoj komplikacija kronične bolesti jetre koje ugrožavaju život: ciroze i raka jetre. SZO procjenjuje da bi se većom dostupnošću liječenja moglo spasiti sedam milijuna života između 2015. i 2030. godine, i to uz znatne uštede.
Uskoro slijede obavijesti o konkretnim aktivnostima obilježavanja Svjetskog dana hepattitisa od strane udruge „HEPATOS RIJEKA„.